
Olive ascollane (plněné olivy z Ascoli)
Suroviny
1 kg velkých oliv (odrůda Gordal bez pecky), 100 g kuřecího masa, 100 g vepřového masa, 100 g hovězího masa,
30 g strouhanky, 80 g parmazánu, 3 vejce, řapíkatý celer, mrkev, 1 cibule, citronová kůra, muškátový oříšek, hřebíček, strouhanka, mouka na obalení, extra panenský olivový olej, sůl, pepř a 2,5 dl bílého vína
Postup
Na olivovém oleji orestujeme cibulku, mrkev, řapíkatý celer. Do základu přidáme na kostičky nakrájené kuřecí, hovězí a vepřové maso, zalijeme bílým vínem a povaříme. Směs osolíme a necháme vychladnout. Pak přisypeme strouhanku a parmazán, přidáme jedno vejce, nastrouháme muškátový oříšek i hřebíček, trochu citronové kůry a vše rozmixujeme. Podle chuti osolíme a opepříme. Olivy naplníme směsí a obalíme v trojobalu (vejce, hladká mouka, strouhanka). Olivy osmažíme na olivovém oleji do zlatova.
Ideální jako chuťovka k aperitivu, vínu při posezení s přáteli